Astma koní

COPD KONÍ (CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE)

mezi chovatelskou veřejností známé jako „astma, dušnost"


Onemocnění:

· Častý suchý a neproduktivní kašel.

· Primárně bez výtoků z nozder a očí. Kůň nemá teplotu.

· Chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích. Jedná se o onemocnění průdušinek a plicních sklípků.

· Onemocnění je alergické podstaty. Nejčastěji vzniká u koní kolem 7. – 8. roku stáří a u starších koní. Drážděním alergeny dolních dýchacích cest vzniká alergická reakce projevující se záchvatovým kašlem. Jedná se především o spory plísní, prvoky a mechanické částice prachu ze sena, slámy a zoohygienické podmínky stájí. Velmi nebezpečný je čpavek uvolňující se z podestýlky. Čpavek intenzivně dráždí i zdravé dýchací cesty.

· Běžný prach, například ze silnice, koni nevadí. Onemocnění má tendenci se časem horšit, zejména když je kůň trvale zatěžován nevhodným prostředím.

Jaké jsou nejčastější projevy onemocnění?

· V počátečních stádiích se onemocnění projeví pouze občasným kašlem.

· Při intenzivním pohybu dochází ke zhoršení zhoršuje.

· Při pokročilejší fázi onemocnění dušnost, kašel je suchý a velmi častý.

· Kůň se obtížně nadechuje i vydechuje. Při dýchání zapojuje kůň  břišní svaly, později odmítá intenzivní pohyb.

Vyšetření koně:

· Klinické vyšetření - poslech, kdy jsou nad plicním polem v pokročilém stádiu slyšitelné pískavé a vrzavé průduškové šelesty.

· Endoskopie plic, kde se v laboratoři potvrdí zánětlivá reakce s velkým počtem eosinofilních bílých krvinek jako důsledek alergického dráždění.

· Doplňkové vyšetření - posouzení krevního obrazu. Většinou je krevní obraz v normálních parametrech nebo se zvyšují absolutní počty určitého typu bílých krvinek.

Nutná opatření:

První bod se zdá být velmi jednoduchý, bohužel zas tak jednoduché to není. Základem je režim 24/7/365 (který je zdravý i pro ostatní koně) ovšem s jistými specifiky.

Pastvina na které se kůň nachází musí být:

  • Daleko od prašné cesty, popř. jiného zdroje prachových částic (např. jízdárna).
  • Samozřejmě přes léto žádné seno, jadrná krmiva podávat vlhčená.
  • Není příliš vhodný přístřešek nebo maštal, zejména s hlubokou  podestýlkou. Čpavek, který se uvolňuje z podestýlky dokáže navodit záchvat akutního kašle a dýchavičnosti během několika hodin.V letním období je vhodnější vytvořit koním možnost úkrytu před slunečním žárem pod stromy, nebo přístřešky pravidelně uklízet. Přístřešek by  měl být vysoký nejméně 3,5 metru (cca)  možností proudění vzduchu- např. použít zavětrovací tkaninu, nebo stěny udělat z loupané kulatiny. V žádném případě nesmí v přístřešku být průvan.
  • Pastva nesmí být nadměrně spásána! Je tedy důležité, aby postižený kůň měl stále dostatek vzrostlé pastvy. Pokud vypásá  ze suché země centimetrové zbytky trávy vlastně celý den inhaluje (i když v malém množství) prach z hlíny.
  • Krmení  zejména v zimě je vhodné   senáží nebo namáčeným senem, v mrazech lze podávat i seno nemáčené, ovšem s rozmyslem a bedlivě sledovat stav koně. Balík či krmiště je vhodné umístit vždy mimo přístřešek.

„Akutní astmatický záchvat je nutno řešit neprodleně a zajistit vhodné zoohyginecké podmínky“

Z výše uvedeného vyplývá, že kůň nutně musí trávit 100% času venku a nikdy už nesmí zpět do dráždivého prostředí. Na pastvině se mu vybuduje vzdušný dřevěný přístřešek se 2 pevnými stěnami, zejména návětrnými. Je nutné veškeré seno na 12 hodin před krmením máčet v síti do sudu s vodou a po okapání  pověsit v síti a krmit z ní. Nepodestýlat slamou, lepší jsou hobliny !!! Při mírném a středním stupni tohoto onemocnění většinou dojde při těchto opatřeních ke spontánnímu zlepšení dýchacích parametrů už asi během půl roku. Je-li onemocnění velmi pokročilé, přidáváme na iniciální fázi léčby (1 – 2 měsíce) bronchospazmolytika – léky roztahující průdušky a blokující efekt alergenů přímo v průdušinkách. Tím se roztahují dýchací cesty a koni se lépe dýchá. Při velmi pokročilých stádiích se používají injekční kortikoidy nebo preparáty ve formě granulátu, které se v přísném režimu podávají do krmení. Zánětlivý proces, který alergii v průdušinkách provází, odeznívá teprve během několika měsíců.
Beze změny managementu koně jsou veškeré medikamenty jen s dočasným efektem.

Veterinární ordinace MariVet

tř. Dr. E. Beneše 222/II
Soběslav
392 01
722 033 514 marivet@post.cz
Vytvořeno službou Webnode