Kočičí urologický syndrom

Kočičí urologický syndrom

Kočičí urologický syndrom (FUS, FLUTD, FLUTI – kočičí sydrom/zánět

· Postihuje zhruba ve stejném procentu případů kočky i kocoury. Tímto onemocněním trpí až 1% všech koček.

· Nejčastěji se klinicky projeví u kastrovaných kocourů, kteří mají relativně nejužší močovou trubici, a proto jsou nejnáchylnější ke vzniku obstrukce.

· Častěji jsou postižena zvířata žijící pouze doma.

· Kritický věk pro vznik tohoto problému je mezi 2 – 6 rokem života.

Nejčastějším komplikujícím faktorem je obezita !!!

Příznaky urinárních potíží jsou různé a někdy málo patrné.

Varovné signály pro majitele:

· Kočka často močí v malém množství, nebo se nemůže vymočit.

· Neustále si olizuje okolí genitálií.

· Dává najevo bolest mňoukáním.

· Růžové zbarvení moči svědčí o přítomnosti krve.

· Občas močí mimo záchodek.

· Ztráta chuti k jídlu.

· Změny v chování.

Prevence onemocnění je v udržování hmotnosti a dobré kondice zvířat. Doporučujeme nechat několikrát do roka stanovit kyselost moči a případně ji okyselovat (preventivně postačí přidávat do krmení například Celaskon). Udržovat dostatečný příjem tekutin. Často a pravidelně čistěte kočičí záchodky, v opačném případě kočka nechodí často močit, vyhýbá se znečištěnému záchodku.Dochází k zadržování moči, zvyšování její koncentrace, což  vytváří dispozici k infekci a tvorbě kamínků.

Vznikne-li u zvířete již klinický problém, doporučujeme konzultovat zdravotní stav s veterinářem. Je nezbytné laboratorní vyšetření moči, stanovení hustoty, kyselosti a buněčného složení sedimentu moči. Postižená zvířata by měla být krmena striktně veterinární klinickou dietou proti vytváření močových kamenů. V mírnějších stádiích postačí k normální stravě přidávat pastu na okyselení moči a snížení rizika tvorby struvitových kamenů. Opatření je většinou nutno dodržovat doživotně.

V naší ordinaci jsou dostupné diety od Royal canin – Urinary S/O speciálně vyvinuté výzkumným střediskem WALTHAM pro kočky trpící močovými kameny.

Dojde-li k ucpání močových cest kocoura, je nutno urychleně navštívit veterináře - při delším trvání je to stav ohrožující život!!!. V mírnějších stádiích obstrukce lze močové cesty propláchnout a znovu zprůchodnit v sedaci nebo krátké narkóze. Je -li obstrukce úplná nebo se problém již mnohokrát opakuje a je alterován celkový zdravotní stav je nutno provést chirurgický zákrok – uretrostomii (umělý vývod močové trubice kocoura). Zákrok musí nutně provázet následná dietetická opatření. Bez diety, redukce hmotnosti a ostatních opatření není operací zaručeno bezproblémové fungování vývodu.


 

Veterinární ordinace MariVet

tř. Dr. E. Beneše 222/II
Soběslav
392 01
722 033 514 marivet@post.cz
Vytvořeno službou Webnode