Parné léto aneb jak ulevit čtyřnohým kamarádům

Rok co rok zvyšuje sluníčko svou aktivitu a ozonová vrstva slábne, díky tomu stále více přibývá spálených a kolabujících lidí a také zvířat. Zvířata jako jsou psi, kočky, koně, krávy apod... chovaná v našem podnebním pásu nejsou zvyklá na takovéto horko, které se pomalu blíží subtropům.

Stejně jako se chráníme my lidé, je zapotřebí chránit i zvířata, která nám poskytují jakoukoliv potravu (korávy, kozy, ovce, ....) a své přátelství (psi, kočky, koně, ...).

Nejčastějšími chybami které lidé dělají, ačkoliv v dobré víře jsou:

ostříhání psa/kočky skoro až na kůži

chlazení studenou vodou - polévání, zabalování do mokrých ručníků

podávání ledové vody k pití

Ostřihání psa může do jisté míry zvířeti pomoct, ale to jen v případě, že mu zůstane dostatečná délka chlupů, které zakryje kůži a zabrání tím spálení. Zvíře, nejčastěji pes, které je ostříháno na 3mm nemá prosi sluníčku šanci, sluneční záření pronikne přes nenostatečnou vrtvu chlupů a kůži psa spálí. Všeobecně je známo, že pes s delšími chlupy snáší teplo lépe než pes s chlupy krátkými, jelikož si uvnitř vytvoří klima, které je pro něj snesitelné a také není vystaven přímému záření.

Co se týče chlazení studenou vodou, jediné, co zvířeti způsobíme je teplotní šok a následně se zvíře musí vyrovnat s teplotním rozdílem, což nemálo zatěžuje organismus. Tak jako lidé rozpálení ze slunce nemohou skočit do ledové vody, aby si nezpůsobili závažné zdravotní potíže, nemůžeme to samé, ač v dobré víře, udělat zvířeti. V případě pouhého koupání se v např.: rybníce není teplotní šok takový, aby ublížil, avšak je nutné, aby zvíře bylo řádně vysušeno. Hlavně u dlouhosrstých zvířat a koní hrozí zapaření a zdravotní problémy s kůží, proto přebytečnou vodu ze zvířete vyždímeme či stáhneme pomocí různých nástrojů a zajistíme, aby se zvíře chvíli pohybovalo a začalo schnout.

Všichni víme jak příjemné a osvěžující je se v létě napít chladivého nápoje, ale ze zdravotního hlediska ne moc přínosné. Jediného, čeho tím docílíme je opět teplotní šok a náledné samovolné zahřívání organismu, aby se s tímto šokem vyrovnal. Proto je lepší podávat vodu k pití na pokojové teplotě popřípadě mírně chladivou, nikoliv ledovou. Organismus, který přijme poměrně teplý nápoj se začne sám od sebe ochlazovat, což se projeví u člověka/koně... nadměrnějším pocením a u psů/koček... větší produkcí slin.

Pokud chcete svým miláčkům ulevit v těchto horkých dnech, vyvarujte se těchto příkladů.

Je dobré např.:

vyholit psům bříška, aby se mohli chladit od podlahy, na které leží; otočit psům uši, aby lépe větraly a teplo z těla odcházelo rychleji, jelikož se pes nemůže potit, využívá uší, tlapek a jazyka k odstranění tepla ze svého těla (viz. pes Dingo v poušti); vystříhat chloupky mezi polštářky na tlapičkách opět pro lepší odvětrávání těla; chodit na vycházky brzy ráno nebo později večer, kdy nejsou cesty rozpálené, tím zabráníme popálením zvířecích tlapek, a vzduch není horký; hlavně zajistit stinné místo pro odpočinek a pro ochranu před sluncem a celkově nepřetěžovat organismus.

Veterinární ordinace MariVet

tř. Dr. E. Beneše 222/II
Soběslav
392 01
722 033 514 marivet@post.cz
Vytvořeno službou Webnode