Péče o zuby

Péče o zuby psa a kočky (dentální péče)

Na rozdíl od lidí psi a kočky netrpí tolik zubním kazem, ale spíše zubním kamenem a zánětem dásní. Pokud péči o zvířecí chrup podceníme, může dojít k masivnímu zánětu závěsného aparátu zubu a dásní. V případech, kdy zubní kámen a s ním spojené problémy jsou příliš rozsáhlé, musí veterinář zub vytrhnout.

Zejména malá psí plemena velmi často trpí výše uvedenými problémy. Jejich zuby jsou poskládané příliš blízko u sebe, takže se mezi nimi více množí bakterie podporující vznik zubního plaku. Do plaku se ukládají minerální látky ze slin a tím se vytváří zubní kámen, který vyvolává podráždění a následně zánět dásní.Ten  pozná majitel především podle nepříjemného zápachu z ústní dutiny zvířete  a  zčervenání dásně v místě, kde dáseň přiléhá ke korunce zubu.

Pokud  tento stav majitel neřeší, může dojít  k rozšíření zánětu  do ostatních orgánů a v krajních případech může dojít s sepsi s velmi vážnými následky pro zvíře.

Pravidelné čištění zubů není tedy jen výsadou člověka, ale mělo by se stát každodenním rituálem i v případě péče o psa a kočku. V  prevenci při odstraňování zubního plaku fungují i dentální pamlsky které díky svému složení, ale i tvaru podporují snižování zubního plaku a zubního kamene až o 80 . Do pitné vody můžeme přidávat dentální vodu Vet aquadent .

marivet-cz.webnode.cz/fotogalerie/#vet-aquadent-jpg2

marivet-cz.webnode.cz/fotogalerie/#vet-aquadent-jpg3

Veterinární ordinace MariVet

tř. Dr. E. Beneše 222/II
Soběslav
392 01
722 033 514 marivet@post.cz
Vytvořeno službou Webnode